torstai 17. tammikuuta 2013

Borodino, Russia

Palatsi Borodinon kylässä.

Recieved on: 14 Dec, 2012
Distance: 1,676 km ( 1,041 miles )
Travel time:  20 days
The palace in the village of Borodino
               Photo S.M. Prokudin -  Gorsky              


Thank you Tatiana from Penza!

Kuva on venäläisen valokuvaaja Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskiin kokoelmasta. Hän kiersi ja kuvasi  laajaa Venäjän keisarikuntaa  1900-luvun alkupuolella.   Suurin osa hänen ottamistaan ja säilyneistä kuvista sijoittuu vuosiin 1909-1915. 
Borodinon taistelu

Borodinossa tehtiin Euroopan sotahistoriaa. Ranskan keisari Napoleon oli ulottanut Euroopan valtaushankkeensa Venäjälle jo kesäkuussa 1812 ja eteni aluksi helposti kohti Moskovaa samalla, kun venäläiset perääntyivät. Vastaisku alkoi vasta, kun Venäjän keisari Aleksanteri I nimitti Venäjän armeijoiden ylipäälliköksi kenraali Mihail Kutuzovin.

Ratkaiseva taistelu käytiin Borodinon kylässä, jossa ranskalaisilla oli arvioiden mukaan noin 130 000 miestä ja venäläisillä hieman vähemmän. Taistelusta tuli Napoleonin sotien suurin ja tuhoisin. Noin joka kolmas kuoli tai haavoittui.

Taistelun lopputulos oli ratkaisematon. Venäjän joukot perääntyivät, mutta taistelun uuvuttamat ranskalaisjoukot eivät kyenneet enää jatkamaan hyökkäystä. Moskovaan päästyään joukot alkoivat vetäytyä.

Borodinon taistelua pidetään Napoleonin valtakauden käännekohtana. Hän joutui luopumaan vallasta muutamaa vuotta myöhemmin.

Jokohan viimeinkin pitäisi lukea Leo Tolstoin Sota ja rauha.
Ehkä sitten ensi kesänä..

Borodino, where the Russian and French armies clashed on Sept. 7, 1812, is known throughout the world through the incomparable description of the battle in Leo Tolstoy’s War and Peace. In Russia, however, the battlefield has achieved an almost spiritual significance, and has been preserved as a national shrine.


View Larger Map

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...