keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Istanbul

 Ortakoy mosque and Bosphorus bridge
Came from Ainu in Jakarta, Indonesia
Distance: 10,369 km
Travel time: 63 days

Ortaköy Mosque, officially the Büyük Mecidiye Camii (Grand Imperial Mosque of Sultan Abdülmecid) in Beşiktaş, Istanbul, Turkey, is situated at the waterside of the Ortaköy pier square, one of the most popular locations on the Bosphorus.

Bosporinsalmi  on Istanbulissa Turkissa sijaitseva kapea salmi, joka erottaa Euroopan ja Aasian maanosat. Salmi yhdistää Mustanmeren ja Marmaranmeren. Vuonna 1973 valmistunut Bosporin silta on toinen kahdesta Euroopan Aasiaan yhdistävästä sillasta. Silta on 1,8 kilometriä pitkä ja sen korkeus merenpinnasta on 64 metriä.

Sultanahmet Mosque - Blue Mosque
Came fromAlexis, Canada
Distance: 6,477 km
Travel time: 13 days

The Sultan Ahmed Mosque or Sultan Ahmet Mosque is a historic mosque in Istanbul, Turkey. The mosque is popularly known as the Blue Mosque for the blue tiles adorning the walls of its interior.
It was built from 1609 to 1616, during the rule of Ahmed I. Its Külliye contains a tomb of the founder, a madrasah and a hospice. The Sultan Ahmed Mosque is still popularly used as a mosque.

Sulttaani Ahmedin moskeija, Sininen moskeija on moskeija Istanbulissa. Se on Turkin kansallismoskeija ja yksi niistä moskeijoista, joista käytetään nimitystä Sininen moskeija, sillä niiden sisusta on verhoiltu sinisillä laatoilla. Se on rakennettu vuosina 1609–1616 Ahmed I:n valtakaudella Jumalan lepyttämiseksi kehnon sotaonnen jälkeen. Kuten moskeijoissa usein, sielläkin on sen perustajan hauta, koraanikoulu eli madrassa ja vierasmaja. Sulttaani Ahmedin moskeija on Istanbulin merkittävimpiä nähtävyyksiä. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...