lauantai 14. maaliskuuta 2015

Moskovan nähtävyyksiä - Moscow attractions

 The Cathedral of Christ the Saviour
From Tanya,  Luhovitsy
 
Kristus Vapahtajan katedraali on suuri ortodoksinen kirkkorakennus Moskovan keskustassa Venäjällä. Se sijaitsee lähellä Kremliä Moskvajoen rannalla. Katedraali on maailman suurimpia ortodoksisia kirkkorakennuksia ja se edustaa uusbysanttilaista tyyliä. Alkuperäisen kirkon rakentaminen aloitettiin 1830-luvulla.

Vuonna 1931 Stalin halusi rakennuttaa kirkon paikalle 300 metriä korkean 'Neuvostojen palatsin' ja kirkko purettiin räjäyttämällä. Toinen maailmansota kuitenkin keskeytti suureelliset suunnitelmat ja kirkon paikalla sijainneeseen kuoppaan rakennettiinkin maauimala.
Venäjän ortodoksikirkko alkoi 1990-luvulla kerätä varoja kirkon uudelleen rakentamista varten ja kopio vanhasta kirkosta avattiin vuonna 2000.

Link in English

Moscow golden domes
From Eva, Moscow
Row of golden domes
From Lena, Moscow


St Basil's Cathedral by night, Red Square, Moscow
From Tanya, Melitopol, Ukraine

Pyhän Vasilin katedraali tai Pokrovan Jumalanäidin kirkko  on kirkko Moskovan punaisella torilla. Katedraali on omintakeinen sekoitus itämaisia ja länsimaisia vaikutteita, ja sen värikkäät kierteiset kupolit ovat Venäjän ja Moskovan tunnetuimpia symboleita. Kirkko rakennettiin 1555–1561 Iivana Julman hallituskaudella Venäjän Kazanin kaanikunnasta saavuttaman voiton kunniaksi
View of Iversky Gate and State Historical Museum
From Ivan Moscow

Valtion historiallinen museo Moskovassa, Punaisen Torin laidalla on suurin historiallinen museo Venäjällä. Sen kokoelmassa on noin 5 miljoonaa esinettä ja 14 miljoonaa sivua dokumenttimateriaalia. Museo perustettiin keisari Aleksanteri II asetuksella 21 helmikuuta 1872, rakentaminen aloitettiin vuonna 1875 ja vuonna 1883 se avattiin yleisölle.

Link in English

View of the Novodevichy (New Maiden) Convent
From Ri, Zelenograd

Novodevitshin nunnaluostari perustettiin vuonna 1524. Se oli tarkoitettu aatelisnaisille, jotka enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti valitsivat elävänsä luostarissa. Esim. Pietari Suuren sisar ja ensimmäinen vaimo viettivät viimeiset vuotensa täällä. Luostarin alueella sijaitsevalle hautausmaalle on haudattu useita venäläisiä merkkihenkilöitä, mm. Gogol, Tsehov, Hrushtshev ja Jeltsin. 

Ilta-Sanomat 16.3. 2015
Moskovan keskustassa sijaitsevan luostarin kellotorni syttyi palamaan myöhään illalla. Asiasta ovat kertoneet myös muun muassa uutistoimistot RiaNovosti ja Tass. Palo keskittyi kunnostettavana olevan kellotornin ympärillä oleviin rakennustelineisiin. Palo ehti roihuta noin kolme tuntia ja saatiin sammumaan aamuyöllä, kertoo uutistoimisto Tass. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Viranomaiset arvioivat parhaillaan vahinkoja. Alustavien arvioiden mukaan suuria tuhoja ei kuitenkaan tullut.
- Tulessa olivat ainoastaan rakennustelineet. Palo ei alkanut kellotornin sisäpuolelta, sanoi Venäjän varakulttuuriministeri Grigory Pirumov uutistoimisto Tassille RT:n mukaan.

Venäjän ortodoksinen kirkko on kuitenkin ollut huolissaan tornin sisällä olevien kellojen kunnosta. Sammutustöihin osallistui yli sata ihmistä. Palon syttymissyy ei ole tiedossa.
1600-luvulla rakennettu Novodevitshin luostari on yksi Venäjän pääkaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2004. Unescon mukaan luostari linkittyy tiiviisti Kremliin sekä Venäjän poliittiseen, kulttuuriseen ja uskonnolliseen historiaan. Se on myös ollut tärkeä osa Moskovan puolustusta. Luostarin vieressä olevalle hautausmaalle on haudattu lukuisia venäläisiä tunnettuja henkilöitä, kuten presidentti Boris Jeltsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti